Ulkomaan turnaukset ovat varmasti monille lapsille niitä ikimuistoisimpia kokemuksia, joita saa joukkuelajeista. Päätimme ja ilmoitimme jo viime keväänä, että ensi kesän ohjelmassa on joko 11-vuotiaiden Alandia Cup tai sitten muu ulkomaan turnaus. Nyt olemme päätymässä Örebrocupen –turnaukseen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Itse olen aina huolissani ensimmäisten asioiden ohella rahasta. Jos aloitetaan puhuminen leireistä, matkoista tai hankittavista varusteista, itse nostan aina ensimmäisten asioiden aikana esille rahoituksen. Sponsorirahaa meillä ei ole, seura ei tue meitä rahallisesti, pelaajamaksut pyritään pitämään pienenä ja haluaisin käydä vanhempien kukkarolla mahdollisimman harvoin. Oman turnauksenkin tuotot menevät lähinnä varustehankintoihin ja hallivuokriin.

 

Fakta on se, että useimmat ruokakunnat joutuvat melko varmasti pohtimaan lapsen turnaukseen lähtöä, jos kustannukset nousevat satoihin euroihin. Toisinaan jo pienemmätkin summat ovat kynnyskysymyksiä. Jokaisen perheen taloudellinen tilanne on erilainen - lapsia ja harrastuksia voi olla useita, suunnitelmissa voi olla yhteisiä lomamatkoja, joihin on budjetoitu ja säästetty ja ainahan arjen taloudenpidossa joudutaan priorisoimaan asioita (ainakin useimmissa perheissä). En haluaisi, että harrastaminen tai joukkueeseen kuuluminen olisivat missään tapauksessa riippuvaista perheen taloudellisista resursseista.

 

Tästä syystä päätökset ulkomaille lähdöstä tulee kertoa ajoissa, niistä tulee muistuttaa säännöllisesti ja mahdollisimman aikaisin tulee antaa arvio kustannuksista. Näin mahdollisimman moni ehtii varautumaan tuleviin maksuihin. Helpointa voisi olla kerätä rahaa tällaisiin hankkeisiin etukäteen kuukausittain joukkueen tilille jäsenmaksun yhteyessä.